Eigen Wijsheid

Jaren heb ik mij zelf eigenwijs gedragen……”Ik ben nu eenmaal eigenwijs……Zo ben ik” Dat zei ik altijd. Wat ik daarmee deed, is dat ik mijzelf tegen hield in het kunnen leren en ontdekken van nieuwe dingen. Nu ik goed nadenk over het woord en het een paarmaal achter elkaar uitspreek beleef ik het ineens heel anders. Ik ben niet eigenwijs, ik doe eigenwijs en dat betekend dat ik heel anders tegen de dingen kan aan kijken en dus veel meer open sta om te leren. Want zo voel ik het nu; als ik eigenwijs ontleed in EIGEN WIJSHEID betekend dat voor mij dat ik in mijn kracht sta en dus mijn creativiteit en wijsheid kan laten zien. Dat is meer dan je denkt. En dat voelt bevrijdend. Zo fijn om dit nu te ervaren.

Gisteren mocht een medestudent een NLP oefening bij mij doen op dit onderwerp…….

Wat voor mij toen heel duidelijk werd is dat ik zelf het gedrag eigenwijs doe. Ik verkrampte mijzelf wanneer ik het gedrag voelde en dus deed. Ik liep weg en reageerde ge├»rriteerd. De gedachten dat ik het niet kan, dat ik het niet wil en dat ik het niet doe……..zette mijzelf helemaal vast in het gedrag. Ik bevroor mijzelf als het ware. En daarmee hield ik mijzelf tegen in mijn leerproces.

Deed ik dat met alles ? Nee, dat gelukkig niet. Want anders had ik ook niet leren lezen en schrijven. Maar ik deed het wel vaak. Nu ik mij hiervan bewust ben kan ik er ook heel anders mee om gaan.

Want wanneer ik meer vertrouw op mijn eigen wijsheid, zo leer k nu, kan ik meer ontdekken, ervaren en leren. Dan sta ik mijzelf toe om mijn wijsheid te gebruiken en te ontwikkelen .

Wat voor mij achter dit gedrag zat is het gevoel dat ik niet gezien en gehoord wordt. En dat is ooit een gevoel geweest in mijn verleden. Door toen eigenwijs gedrag te laten zien kreeg ik aandacht, niet mijn gewenste aandacht, maar ik kreeg het wel. Dat was wat het mij opleverde. Nu is dat niet meer handig. Ik ben volwassen en hoef nu niet meer weg gelopen of te gaan voetstampen in mijn eigenwijze gedrag. Nu is dit voor mij een obstakel die mij blokkeert in mijn ontwikkeling . Dus nu STOP ik hier mee.

KOM IN BEWEGING & STA STIL BIJ JEZELF

GO WITH YOUR BODY

Niet eigenwijs gedrag doen betekent voor mij dus dat ik in mijn kracht sta. Mijn creatieve brein kan vertrouwen, zelfliefde en focussen op wat ik graag wil. Bewuste keuzes maken en op mijn doel afgaan. Dat levert voor mij meer op dan in mijn eigenwijze gedrag te blijven hangen.

Is eigenwijs zijn dan nooit handig ? Jazeker wel !

Er zijn altijd situatie dat je het ook als een positief gedrag kunt gebruiken. Om je een voorbeeld te noemen; Ik kies ervoor om Nee te zeggen. Anderen proberen mij over te halen en ik blijf bij mijn NEE.